Pages

Thursday, September 30, 2010

Chocolate and Peanut Butter Torte

Ingredients:
For the crust:
  • 32 Oreo cookies, finely processed into crumbs
  • 5 1/3 tbsp. unsalted butter, melted and cooled
  • Small pinch of salt
  1. Preheat the oven to 150C. Lightly grease a 9" springform pan.
  2. Mix cookies crumbs with melted butter and salt. Toss to blend well.
  3. Press the crust mixture into the base and side of springform pan. Refrigerate for 10 minutes.
  4. Bake in the preheated oven for 10 minutes. Remove and set aside.
For the crunch:
  • 1 1/4 cups salted peanuts, finely chopped, divided (for the filling, crunch and topping)
  • 1/2 cup mini chocolate chips
  • 2 tsp. natural cane sugar
  • 1/2 tsp. espresso powder
  • 1/4 tsp. ground cinnamon
  • Dash of ground nutmeg
  1. Mix 1/2 cup chopped peanuts, chocolate chips, sugar, espresso powder, cinnamon and nutmeg together and set aside.
For the torte filling:
  • 2 cups cream
  • 1 1/4 cups confectioners’ sugar, sifted
  • 12 oz. cream cheese, at room temperature
  • 1 1/2 cups natural creamy peanut butter
  • 2 tbsp. whole milk
  1. Beat cream with sugar until medium peak is form. Keep it in refrigerator until ready to sue.
  2. Beat soften cream cheese until smooth. Add peanut butter, milk and 1/4 cup chopped peanuts. Beat to combine.
  3. Using a spatula, fold in 1/4 chilled cream mixture to lighten the mousse. Then add the crunch and the rest of the cream mixture to the cream cheese mixture. Mix well with spatula.
  4. Pour this mousse over the crust. Mounding and smoothing the top with the back of a spoon. Keep it in refrigerator for overnight (or at least 4 hours). Keep it covered once it's firm.
For the ganache topping:
1/2 cup heavy cream
4 oz. bittersweet chocolate, finely chopped
  1. Bring a saucepan of water to a boil. Put chocolate in a heatproof bowl set over the saucepan. Let the chocolate soften and just beginning to melt. Remove from heat.
  2. Bring the cream to a boil.
  3. Gently fold cream to the melted chocolate. Using a spatula, swirl to blend until the ganache is smooth.
  4. Pour the ganache over the torte, smoothing with a metal spoon. Sprinkle the top with the remaining chopped peanut butter. Let it chill for at least 20 minutes or until the ganache is firm. Remove from the springform pan and keep in refrigerator until ready to serve.
Pin It!

Date and Chocolate Torte


Serves 8-10
Ingredients
TORTE
250g Cadbury® Dark Cooking Chocolate
250g unblanched almonds
250g dates, stoned
6 egg whites
125g caster sugar
DECORATION
Whipped cream
Cadbury® Milk Cooking Chocolate cut into chunky pieces
Whole or slivered almonds, toasted
Fresh strawberries
Method
  1. Preheat the oven to 180°C. Place the chocolate and almonds in a food processor and chop into chunky pieces. Finely chop the dates and stir into the chocolate mixture.
  2. In a large bowl beat the egg whites to stiff peaks. Gradually add the caster sugar and beat well.
  3. Fold in the chocolate, almond and date mixture.
  4. Pour into a greased foil-lined 23 cm round cake pan. Bake for 45 minutes.
  5. Open the oven door slightly to allow the torte to cool. When cool, remove from the oven and place in the refrigerator to chill. Do not remove the torte from the pan.
  6. To serve spread the top of the torte with whipped cream and decorate with chunks of milk chocolate, toasted almonds and strawberries.


Pin It!

Wednesday, September 29, 2010

Κρέμα ζαχαροπλαστικής


  • 4 κροκάδια
  • 2/3 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1/3 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φλιτζάνια γάλα φρέσκο πλήρες
  • 2 βανίλιες
Οδηγίες
  • Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη να ασπρίσουν
  • Σε κατσαρολάκι βάζετε το γάλα και τη βανίλια να πάρουν βράση
  • Ανακατεύετε
  • Προσθέτετε το μείγμα των κρόκων και σιγοβράζετε, ανακατεύοντας συνεχώς
  • Προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι με συνεχές ανακάτεμα, να πήξει η κρέμα

Pin It!

Sunday, September 26, 2010

Ζύμη για Quiche

για το quiche
3-4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο νερό


Σε ένα μπολ ή λεκανίτσα ρίχνουμε το αλεύρι, λίγο αλάτι και το βούτυρο και ανακατεύουμε με τα δάκτυλά μας μέχρι να δημιουργηθεί μια τρίφτη ζύμη.
Προσθέτουμε και λίγο νερό ούτως ώστε να ενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει η ζύμη μας σχετικά σφικτή και ομοιόμορφη.
Την στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι για quiche και την ψήνουμε για 20-30 λεπτά.

Pin It!

Γαλακτομπούρεκο

για την κρέμα

1 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1200 γρ. γάλα
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
3 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
5 αβγά
2 βανίλιες
100 γρ. βούτυρο για τα φύλλα
1/2 κιλό φύλλο κρούστας

για το σιρόπι

3 φλιτζάνια. ζάχαρη
1 1/2 νερό
1 φλούδα λεμονιού
χυμό μισού λεμονιού


εκτέλεση

βράζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα με την ζάχαρη και τις βανίλιες.
χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνέχεια επί 5' μέχρι να πήξει ελαφρά.
σβήνουμε την φωτιά.
χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στην κρέμα.
προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε να κρυώσει.

βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψάκι και τοποθετούμε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντας τα καλά, κάθε φύλλο ένα-ένα.
ρίχνουμε την κρέμα πάνω στα μισά φύλλα και προσθέτουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα.
χαράζουμε τα τεμάχια και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 40'.
βράζουμε το σιρόπι για 10΄.
αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό και περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι.














Enhanced by Zemanta

Pin It!

Friday, September 17, 2010

Zucchini Quiche-Τάρτα με κολοκυθάκια

3 μεγάλα κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες σχετικά λεπτές
5 αβγά
1 κούπα τριμμένο gouda
1 γιαούρτι
1/2 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
λίγο κρεμμύδι
λίγο άνηθο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για το quiche
3-4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο νερό


Σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα ρίξτε σχεδόν όλο το ελαιόλαδο και προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα κολοκυθάκια τα οποία τα έχουμε κόψει σε φέτες.


Ανακινώντας την κατσαρόλα συχνά και προσεκτικά (μην χρησιμοποιήσετε κουτάλα γιατί θα διαλυθούν), προσθέτουμε τον άνηθο και κλείνουμε το καπάκι για να ψηθούν τα κολοκυθάκια με τα υπόλοιπα υλικά για περίπου 5-10 λεπτά.
Σε ένα μπολ ή λεκανίτσα ρίχνουμε το αλεύρι, λίγο αλάτι και το βούτυρο και ανακατεύουμε με τα δάκτυλά μας μέχρι να δημιουργηθεί μια τρίφτη ζύμη.
Προσθέτουμε και λίγο νερό ούτως ώστε να ενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει η ζύμη μας σχετικά σφικτή και ομοιόμορφη.
Την στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι για quiche και την ψήνουμε για 20-30 λεπτά.

Στο εν τω μεταξύ σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα αβγά, το τριμμένο gouda, το γιαούρτι, λίγο ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο αλάτι
.
Βγάζουμε την ζύμη από τον φούρνο και στρώνουμε τα κολοκυθάκια όμορφα και τακτοποιημένα,

ρίχνουμε από πάνω το μείγμα των αβγών

και ξαναβάζουμε στον φούρνο.
Ψήνουμε ως ότου να ροδοκοκκινίσει, περίπου 30-40 λεπτά.
























Pin It!

Σπιτική μυζήθρα

Την συνταγή αυτή την βρήκα τυχαία σερφάροντας στο δίκτυο στο site συνταγές της παρέας (το link θα το βρείτε πιο κάτω) και πήγα αγόρασα τα υλικά (το γάλα δηλ...) για να την φτιάξω. 


Γίνεται καταπληκτική!!

Περιττό να σας πω ότι έφαγα ήδη την μισή (μόλις τώρα τελείωσα με το τύλιγμα της σε αλάτι).

Την προτείνω ανεπιφύλακτα. 

Το αλάτι το χρειάζεται γιατί την κάνει πιο εύγευστη και την επόμενη φορά θα δοκιμάσω να βάλω και κάποιο μυρωδικό, ίσως άνηθο ή ρίγανη και να την σερβίρω με extra παρθένο ελαιόλαδο...

Συστατικά

  • 2 λίτρα γάλα φρέσκο ή παστεριωμένο πλήρες
  • ξύδι (ένα φλυτζανάκι περίπου)
  • αλάτι χοντρό για επάλειψη
  • ένα κομμάτι τούλι πυκνό ή ύφασμα κουνουπιέρας ή τυρόπανο (έτσι το λένε την επαρχία)




Οδηγίες

1. Βράζω το γάλα σε κατσαρόλα.

2. Φτάνει σε σημείο βρασμού και αρχίζει να φουσκώνει

3. Το ψεκάζω γρήγορα με το ξύδι

4. Σβήνω τη φωτιά αμέσως και σε 3 λεπτά το αποσύρω από τη φωτιά. Αφήνω να "κόψει" το γάλα τελείως 5 λεπτά περίπου και να ξεχωρίσει σε στερεό και υγρό

5. Το ρίχνω σε κατσαρόλα που έχω βάλει το τούλι

6. Δένω τις τέσσερις γωνίες του υφάσματος μαζί

7. Αφήνω να στραγγίσει το νερό του για 1- 1 1/2 ώρες δίνοντας του σχήμα στρογγυλό πλακέ

8. Αφαιρώ το τούλι και τυλίγω την μυζήθρα με χοντρό αλάτι

Την αφήνω να στεγνώσει σκεπασμένη με σίτα εκτός ψυγείου 1-2 μέρες γυρνώντας την συχνά.

Είναι έτοιμη για να την τρίψω στα μακαρόνια μου κ.λ.π.

Την διατηρώ στο ψυγείο για επόμενη χρήση


Λίγα μυστικά ακόμα

Προσέχω να μην μου κολλήσει το γάλα ή το στέρεο υλικό γιατί θα μείνει μέσα στην μυζήθρα μου και θα είναι αντιαισθητικό.


Η μυζήθρα της μαμάς http://www.sintagespareas.gr/sintages/i-mizithra-tis-mamas.html#ixzz0zjKgEO2z
Pin It!

Thursday, September 16, 2010

Smoothies

Super Potion
1/4 cucumber
a handful of spinach
juice of 1/2 lemon
1/2 of a small pineapple
1 stick celeri
1 apple (preferably golden)
(a finger of) fresh ginger
1 avocado
some mint leaves

All of the above in the blender

Ibiza Trip
2 mangoes
fresh anise

All of the above in the blender or the juicer machine.






Yummy
2 mangoes
1 banana
1 orange
some mint leaves

All of the above in the juicer machine.
Pin It!

Tuesday, September 14, 2010

Onion Crackers


Ingredients:
  1. 2 cups of All purpose flour/maida
  2. 1/4 cup warm water
  3. 4 tsp sesame seeds ( I have toasted the sesame seeds very lightly on a skillet)
  4. 1/3 cup oil
  5. 4 Tablespoons butter, melted
  6. 1.5 big onions, finely chopped ( I have used yellow onions here, but red onions would give it better zest)
  7. 1 teaspoon baking soda
  8. 3 green hot chillies, finely chopped (adjust amount to your taste)
  9. Fistful of very finely chopped fresh coriander/cilantro leaves
  10. 2 tsp Sugar
  11. Some Coarse Salt to sprinkle on top


Preparation:


In a big bowl combine  flour/ maida, sesame seeds,  half the onions, salt, sugar, soda, chopped coriander leaves, green chillies and mix well. Add the oil  & the butter and spread it to the mix. Big and uneven lumps will form but that is ok.
(Note: I have used only half the amount of onions here, for the reason that the more onions added would release more water as the dough rested & the dough would be difficult to work with.Do not skip adding atleast some of the onions now, for the flavors to be infused)
Add the warm water and make thick dough. At this point if you feel there is too much onion, do not worry, the more the better taste. Knead well for about 2-3 minutes and cover this with a damp cloth. Keep it aside for 30 minutes.
Pre-heat the oven to 325 F.
Gently knead in the rest of the chopped onions. Do not worry if they are not mixed in evenly.
On a well floured surface roll out the dough like you would make a cookie dough. (If you find it difficult to do this, use Supriya’s method:  “So instead I took small balls on dough and placed it in between 2 greased plastic sheets. Apply pressure and make it into flat disc. Remove the top cover and with the tip of your hands flatten the dough and make it as flat as possible.”)
Take a round cookie cutter or a glass or small bowl with sharp edges & cut out cookie rounds. Repeat this process for the remaining dough as well.
Place the round cut outs on a greased cookie sheet. Poke holes on all of them with a fork, this way the cracker will not puff and also the air will go out while baking. Sprinkle some coarse salt on the cookies.
Bake for about 25 to 30 minutes until they are brown.

Pin It!

Monday, September 13, 2010

Hand Made Pasta with Fresh Tomato Sauce and Basil

4 servings

for the dough
hard flour '00' 400gr
4 eggs at room temperature

for the sauce
2-3 tomatoes
basil leaves, fresh
sugar and salt
1 garlic clove
olive oil
freshly ground pepper

preparation of the dough


how to make the tomato sauce

Pin It!